DR HJ MOHD SHAFIE

Profil Peribadi Pengasas Kaedah Al-Huffaz

Dr Hj Mohd Shafie, seorang akauntan bertauliah yang berjaya memformulasikan teknik hafazan sehingga 4 orang anak beliau juga huffaz serta menjadi johan Hafazan peringkat kebangsaan.

Anak sulung dari tiga orang adik beradik. Berasal dari Melaka dan dilahirkan pada 28 April 1963. Mempunyai 13 orang anak.

Pendidikan awal di Masjid Tanah English School, Melaka. Kemudian menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Datuk Abdul Razak, Seremban. Seterusnya menyambung pengajian tinggi di London School of Accountancy, United Kingdom dan kembali semula ke tanah air dengan kelulusan ACCA (Association Chartered of Certified Accountant).

Beliau kemudiannya berkhidmat sebagai akauntan di beberapa buah firma. Di samping itu bertugas sebagai pensyarah sambilan di UKM dan UiTM.

Usaha menghafaz Al-Quran yang beliau lakukan bukanlah sejak kecil. Ia bermula ketika beliau sedang menuntut di London. Akhirnya beliau berjaya menghafaz 30 juzuk ketika berumur 30 tahun. Antara guru-guru talaqqinya dalam hafazan ialah Ustaz Asmungi Al-Hafiz, Ustaz Muhammad Jim Al-Hafiz dari Mali, Afrika dan Ustaz Abdul Rauf Al-Hafiz dari Al-Azhar, Mesir. Manakala dalam bidang ilmu tajwid, beliau berguru dengan Y.Bhg Dato’ Haji Hassan Azhari.

Melalui pengalaman yang dilaluinya, beliau telah merekabentuk satu sistem hafazan yang dinamakan Al-Huffaz bagi membantu sesiapa sahaja yang berminat menghafaz Al-Quran, baik kanak-kanak mahupun dewasa, dari kalangan yang sedang bekerja atau bersara, sama ada telah mengenal Al-Quran atau masih belum dapat membaca.

Latar Belakang Pendidikan Penceramah:

PhD. Contemporary Islamic Thought ( H.S – USA )
ACCA (London School of Accountancy UK)
Diploma Pengajian Usulluddin (UM)
Syahadah Tahfiz al-Quran (Mal – Msr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: